Wednesday, May 16, 2012

inche MARA

BISMILAHIRAHMANIRAHIM
 hari ini nak ceritakan hal peribadi inche MARA tersayang
everything have their own pro and cons right?
so read this first.
cool and steady >.<

COPY AND PASTE.
aku share something yg aq rse korang patut bce:
"Since ada orang bertanya2 pasal breaking mews , so , i think , it's the best time for me to tell u guys the news . breaking news ni pasal MARA . tapi i dont know how far the truth is . my mom got the news from a woman , seorang makcik yang selalu panjat bangunan mara , call mara , push pihak atasan to get the details , and haritu dia bagitau my mom .sungguh kalau berita ni salah , jangan baling telur ke baling kasut ke kat ana ok . haha . just take it to give urself some times to be prepared :)tapi rezeki tu di tangan Allah . Dia Maha Mengetahui . Dia ada plan-Nya yang tersendiri . so , take it easy , insyaAllah .solat la taubat , moga2 tiada dosa kita yang menjadi penghalang kepada rezeki . solatla hajat , untuk menunjukkan betapa hina dinanya kita yang terlalu lemah , amat memerlukan pertolongan Ilahi , solatlah dhuha , moga2 ia membuka pintu rezeki . (HAHA , rimah yang baik XD)for those yang rasa , dia tak bersedia , takut dia rasa down , tak payah baca :) just have faith in Allah . ^^tapi for those yang nak tau , u r pleased to read . sorry kalau panjang ye .untuk tahun ni ada banyak khilaf berapa sebenarnya bilangan pemohon . ada orang kata 14, 000 , ada orang kata 12, 000 . mungkin yang memohon 14, 000 dan yang dipanggil interview 12, 000 la kot . tapi ana tak tau . agak je tu .dan untuk tahun ni dengar cerita MARA nak ambil 1,000 je .terkejut ? hakikatnya , kerajaan tak cukup duit :)dan untuk medic ( i just know about medic . sorry ) , sebenarnya MARA mintak dengan JPA nak hantar 1000 orang , tapi JPA tak bagi , tak duit rasanya . MARA tahun ni dah bawah JPA dah . MARA mintak 600 tempat , tak dapat jugak , try mintak 500 tempat medic , last2 JPA bagi 250 tempat je . so , macam tu la . bestkan siapa dapat bursary . haha :P jangan sia2kan bursary tuuu , ramai lagi yang nak sebenarnya , tapi kalau rasa tolak bursary tu is the best way , moga itu yang terbaik :)250 orang sahaja untuk medic . what a BIG "WOW" here . padahal tahun lepas dekat KMB je dah dekat 300 students kottt . tapi kemungkinan untuk tahun ni , 250 students untuk semua preparations , tak tau la nanti macam mana tempat prep tu berjalan . taktau la berapa kerat je students kat sesuatu tempat prep tu . and tenaga pengajar pon , i dont know .ada dengar cerita jugak , untuk medic jordan and mesir , masing2 50 orang pelajar je dia taja . tapi seriously , I DONT KNOW . JANGAN MARAH KALAU SALAH :) . and untuk ireland and uk tu , pandai2 la kan . 250 - 100 = 150 . 150 / 2 = 75 . haaa , lebih kurang la kot . ke MARA ada hantar ke india jugak ? huu , kalau ada , lagi sikit la gamaknya .dan untuk course2 lain , i dont know . tak teringin nak tau pulak haritu . sorry . tapi apa2 pon , have faith in Allah . rezeki ada di mana2 .MALAYSIA pon tak kurang hebatnyaaa :D lepas asasi pon boleh fly selain UIAM and USIM . UM and UKM pon dah standard overseas . ok la tu kan . cuma masalah tak cukup tempat je la . kalau struggle betul2 , insyaAllah :)

kawan kawan,
saya tahu ramai bergantung harap pada MARA en?
even yang dapat BURSARY pun ramai apply MARA.
sebab apa?
kebaikan MARA mungkin better daripada itu.
btw its up to you la

inche MARA nie
daripada tarikh nak keluar sampai la hari ini
banyak propaganda yang keluar
banyak isu hot hot tentang MARA
MR GOOGLE pun tak dapat membantu masalah inche MARA nie

sabar ye kawan kawan >.<
MARA di bawah penjagaan manusia
masih ada baik dan buruknya
masalah teknikal tu biasa la
nak handle beribu ribu borang in the short time
fuh fuh pening~

PANDANGAN SAYA ! ulang suara PANDANGAN SAYA >.<
*kalau tak setuju tak pe. everybody have their opinion. cool and steady*

KEBAIKAN
 1) belajar overseas
 2) mendapat pengalaman di negara orang
 3) merasa 4 musim *kalau negara korang apply tuh 4 musim
 4) ..............
 5) ..............

*banyakla. tak terlist la pulak :)

KEBURUKAN

baiklah, just imagine like this la. kalau korang dihantar ke US kos anggaran belajar (2thn local, 3thn US) ialah RM600k. manakala kalau medic di IRELAND, UK kos dianggar sebanyak RM 1.2 billion. banyakkan? mengikut sumber, segempak mana pun korang, sehebat mana pun pointer korang, setop mana pun ranking korang, korang still kena bayar 10% from it. tapi SABAR ! ada yang cakap, kalau result 3.5 ke atas tak payah kan? saya pun pernah terbaca artikel itu. tapi tahap kesahihan tak dapat dikenal pasti. saya pun tak tahu. mungkin ada miscommunication antara orang orang MARA. orang lain lain, maka fahaman pun lain lain. correct me if I wrong okay? sambungan, just imagine, kalau 10% dari RM600k ialah RM 60000, kalau 1.2 billion ialah RM120000. banyakkan? its okay kalau korang anak orang kaya atau korang bakal kerja jadi orang kaya. cuma nak cakap dengan duit yang kita bayar balik tuh kita boleh buat macam macam. sambung belajar. beli rumah, beli kereta dan etc. lagi pun dengan MARA, korang tak terikatkan dengan MARA after habis belajar. tak silap la melalui pemahaman saya ketika mendengar talk di SAS tahun lepas. lagilah, korang kena fight dengan product local (local pun hebat juga! jangan pandang sebelah mata) product JPA, product sponsor sponsor lain.

di sini, saya nak tekankan bahawa kalau tak dapat MARA nanti, its okay. jangan meraung, menjerit, frust, taknak belajar. just cool stay relax. ALLAH tahu apa yang terbaik untuk kita. ALLAH merupakan sebaik baik perancang. ALLAH tahu mana lemah dan lebihnya kita. ALLAH maha mengetahui segalanya. jangan terlalu berharap kerana kalau tak dapat mesti sedih kan? pastu menyesal dan bla bla bla. okay? 

tetapi, kalau yang dah dapat. use it wisely. belajar elok elok di luar sana. guna duit sebaik mungkin. ramai yang mengidamkannya. jangan sia siakan peluang yang ada. yang penting, ke mana korang pergi, even FORM 6, MATRIK, IPG, IPTA, IPTS, LUAR NEGARA, DALAM NEGARA asalkan BELAJAR. walau segempak mana pun U tuh, sehebat mana pun U tuh, kalau korang tak perform korang yang dapat tempiasnya. walau U tak dipandang orang, walau U tu tak la hebat mana, kalau korang perform mesti U tuh akan bagi korang peluang yang lebih kan? so, kawan kawan. APA YANG PENTING? B.E.L.A.J.A.R.

sampai di sini sahaja bebelan saya buat masa ini. HAHA panjang la juga en? baiklah sila tinggalkan komen, pujian, perlian, dan lain lain untuk kebaikan bersama. ilmu dikongsi tak salah kan? 

p/s : stay cool, chill, relax. :)

.: melalui apa yang saya tahu dari panel time interview harituh, dia cakap yang pergi interview di seluruh malaysia seramai 12000. nak ambil 1500 local, 1500 overseas. result paling awal keluar ialah MEDIC,DENTISTRY,PHARMACIST MIDDLE EAST sebab dorang akan start dulu. keputusan akan keluar mengikut hari dan tarikh by course. pape hal pun sentiasa up to date kat laman web MARA. #WALLAHUALAM :.

by : 
umiasierahamirumikalthum 

2 comments:

  1. hebatnye org yg dapat biasiswa ni .. tak merasa pon .. haha

    ReplyDelete